Sitten sitä valaistusta…

Jokin sai siis päättämään, että tämä talo valaistaan LEDeillä eikä hehkulampuilla. Ehkä vain kokeilunhalu, ehkä toive paremmasta valotehosta ja vähäisemmästä kuumenemisesta tms. Yksi tämän päätöksen seurauksista on, että kaikki valaisimet saa todennäköisesti rakentaa alusta pitäen itse… Ei muuta kuin suunnittelemaan ja nysväämään.

Taloon tulee kuusi valopistettä, lisäksi valmius vielä neljälle. Käytämme rinnankytkentää, kullekin tulee oma etuvastus. Virtalähteenä toimii yksi 9V paristo. Kytkennässä on syytä muistaa mm., että LED on nimensä mukaisesti diodi, ts. johtaa virtaa vain yhteen suuntaan. Plussat ja miinukset siis oikein päin! (Liittimet ovat yleensä eri pituisia; + on pitempi.) Kannattaa myös muistaa, että etuvastus tulee aina + puolelle. Komponenttiliike toki opastaa sopivien vastusten valinnassa ottaen huomioon virtalähteen, valitun LEDin ja LEDien määrän.

Yksi LEDien hyvä puoli on, että niitä löytyy monen värisiä ja sävyisiä. Tämän talon LEDit ovat valkoisia, toivottavasti mahdollisimman lähellä päivänvaloa.

Valaisinten suunnitteluun vaikuttaa se, että LED on kohdevalo, sillä sen päässä on linssi. Toki kohdevaloakin voi nukketalossa tarvita, mutta yleisvalaisimissa on pakko miettiä, miten valon saa hajoamaan ilman suurempaa hävikkiä.

Näillä eväillä siis…

Ensimmäisiä kyhäelmiä...

Tästä saattaa tulla työhuoneen kattolamppu. Varjostimena on noin tuuman läpimittainen muffinivuoka, jonka pohja on vahvistettu ohuella pahvilla. LEDin liittimet on varovasti taivutettu 180 astetta, jolloin valo suuntautuu ylöspäin. Varjostimen pohjalla on valoa hajottamassa alumiinifolio. Kuvasta näkyy, että foliossa on toiselle liittimelle iso (ja ruma) reikä oikosulun välttämiseksi.

Prototyypin koekäyttö osoitti, että valo hajoaa tasaisesti ja että hävikki ei ole kohtuuton. Lopullisestihan tuo nähdään, (jos ja) kun lamppu on paikallaan. Nyt vain pitäisi vielä keksiä siisti ripustus, eli vaikka mehupillistä tehty varsi, jonka sisälle katosta tulevat johdot saa mukavasti piiloon. Vielä ei ole mistään löytynyt niitä vanhanaikaisia, ohuita pillejä. No, ehkä niitäkin joku myy!

Valaisinten suunnittelu ja väsääminen on hauskaa ja mielenkiintoista, vaikkakin aika haastavaa puuhaa. Iiriksen taloon on tulossa design-valaisimia.. :-)

 

This entry was posted in Askartelu, Nukkekotikurssi, Rakentaminen. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Practice your math! :) / Harjoittele matikkaa! :) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.