Kaide yläkertaan

Talo alkoi olla jo melko mukavassa asuttavassa kunnossa, mutta joitakin aika olennaisia sisäpuuhia vielä riitti.

Katto- ja nurkkalistoja puuttui edelleen; vakavampi puute kuitenkin oli ylätasanteella, jossa ei vieläkään ollut kaidetta portaikkoon avautuvan aukon reunalla. Olihan kaiteen puute hyvä veruke, jonka turvin saattoi kieltää sukulaisten pikkulapsia menemästä yläkertaan (työhuoneen tavaroita hypistelemään), mutta nyt Iriksestä oli alkanut tuntua, että aika alkaisi olla todellakin kypsä tuonkin kohdan kuntoon saattamiseen.

Iriksen ja Antonin kotikaupungissa piti entisen veneenrakentaja Isakssonin poika vanhan tavaran kauppaa, joka “ostaa romua & myy antiikkia”. Sieltä Anton oli löytänyt mielestään riittävän hyväkuntoista materiaalia, josta aikoi värkätä tuon kaivatun kaiteen yläkertaan.
Iris ei kuulunut Antiikki-Isakssonin vakioasiakkaisiin, eikä häntä suuremmin ilahduttanut myöskään kaiteen teko pulikoista, joita Anton posket punottaen kantoi kotiin. Kaide oli kuitenkin saatava, ja taloprojektiin oli jo uponnut niin paljon rahaa, että kaikki säästö oli tervetullutta.

Lopputulokseen Iris oli kuitenkin varsin tyytyväinen: eivätpä olleet menneet hukkaan kaikki ne tunnit, jotka Anton oli viettänyt kaidetta ja tolppia hioen, maalaten ja lakaten.

Anton kaidepuuhissa

Siitä se ehkä tulee, kauan odotettu kaide

Itse portaikko oli ollut jo pitkään paikoillaan, mutta porrasaukon reunaan ei oikein meinannut löytyä riittävän samanlaista kaidetta. Lopulta Minimaailmasta bongasimme tarvikkeita, joista tuunaamalla saimme ihan kelvollisen kaideviritelmän. Viimeistelyssä noudatettiin samaa linjaa kuin portaikossa ja vähän muuallakin talossa: tolppiin puolikiiltävää Helmi-maalia, kaiteeseen ja tolppien aluslautaan petsi ja puolikiiltävä lakka.

Anton ja apulaiset kaidetta laittamassa

Uteliaita katsojia ritti vähän väliä

Kaide valmiina

Nyt voi lapsetkin päästää yläkertaan

Posted in Askartelu, Rakentaminen | 1 Comment

Vesikattoa ja listoitusta

Lopulta päästiin myös vesikattotalkoisiin, mistä Iiris oli varsin iloinen, sillä katon suojaksi laitettujen pressujen läiske tuulessa kuului makuuhuoneeseen varsin hyvin ja alkoi jo käydä hermoille.

Mutta hermoille kävivät itse talkootkin. Raastavinta oli katsella Antonin keikkumista katon harjalla, eikä Iiriksen järkeen käynyt millään, miksi turvavaljaita ei voinut käyttää, vaikka sellaiset oli saatu lainaksi. Nähtävästi purjelaivakauden romantiikka on sumentanut kapteeni Björkstenin aivot, ajatteli Iiris synkästi. Merikapteenin (AMK) tutkinto kaikkine pätevöitymisjaksoineenkaan ei takaa sitä, etteikö katolta voisi pudota!

Sydän syrjällään

Myös sisällä riitti puuhaa, jalka- ja muuta listaa tuntui kuluvan kilometritolkulla. Pientähän se oli kaikkeen tähänastiseen verrattuna, mutta portaiden alla kontatessaan Antonkin alkoi jo miettiä elämän peruskysymyksiä…

Elämän tarkoitusta etsimässä

Katteeksi valittiin 115 mm leveä punainen hiomanauha, joka puolitettiin pituussuunnassa. Pienellä jännityksellä odotettiin, kuinka kuprulle kate jäisi EriKeeperin kuivuttua, mutta lopputuloksesta tuli onneksi ihan kelvollinen.

Katteen asemointia

Sitten odottamaan aamua...

Listoituksessa on puuhaa vieläkin. Toki pientä muuhun talonrakennukseen verrattuna, mutta yllättävän aikavaa ja työlästä hiomisineen, maalauksineen ja liimauksineen. Maksaa toki vaivan, huushollista tulee aika paljon huolitellumman oloinen!

Jalkalistojen lisäksi rimaa kuluu ovi- ja ikkuna-aukkoihin karmien ja vuorilautojen väliin tilkkeeksi (koska karmit olivatkin yllätysyllätys liian kapeat seinän paksuuteen nähden) sekä muutamiin nurkkiin ja katonrajaan.

Listoituksen jälkeen päästään luultavasti kaavailemaan etuseinän saranointia. Siitä(kin) tulee kiintoisa projekti…

Ylätasanteen uusi ilme

Ikkunoiden vuorilaudat olisi maalattava...

Olohuone projektin vallassa

Eteinen alkaa valmistua

 

Posted in Askartelu, Rakentaminen | 1 Comment

Listahommia

Vaaksakujalla on tapahtunut pitkästä aikaa vähän edistystä. Olohuoneen jalkalistat on saatu maalattua ja kiinnitettyä. Muihinkin huoneisiin on listat jo leikattu. Ullakon lattia on päällystetty ja Anton on kiikuttanut muutaman tapettirullan talteen ullakolle.

Posted in Rakentaminen | Leave a comment

Timantteja ystävänpäivänä

Iiris on leipomassa ystävänpäiväksi herkkupipareita ja Anton istuskelee jo pöydässä odottamassa. Piparien leivontasetin on tehhnyt Taina Jatta ja se on ostettu Facebookin nukkekotikirppikseltä. Myös termari on nukkekotikirppikseltä ja Minnan käsialaa. Vaaleanpunainen kannu on Soilen käsialaa.

Iiris leipomassa ystävänpäiväpipareita

Pipareita tulossa...

Pipareiden koristelua

Mutta voi sentään, miten ihanalla lahjalla Anton osasi yllättää! TIMANTTIkaulanauha ja ihania hajuvesiä! Kaulakoru on vanha korvakoruni ja hajuvedet sain synttärilahjaksi Katriinalta. Ikkunan alle on ilmestynyt uusi hyllykkö ja sen päällä on Minnan tekemä upea lasijoutsen ja Anna-Marin huikean hieno orkidea. Pöytääkin sitten lopulta madalsin ja olen tyytyväinen lopputulokseen :)

Oi mitä lahjoja

Timantteja!

Rakennusporukka on edelleen hyvin kiireistä, mutta Vaaksakujan asukkaat eivät hoputa – onhan heillä katto pään päällä ja kaikki hyvin :)

Posted in Huonekalut, Nukkekotikirppikseltä | 1 Comment

Hyvää uutta vuotta

Vuosi alkoi kovin kiireisenä ja Vaaksakujan rakennustyömaalla on ollut hiljaista. Nukkekotikurssi jatkui muutamalla kerralla eli tammikuun ajan käyn tiistaisin Naantalissa tekemässä huonekaluja. Ensimmäisellä kerralla tein kirjoituspöydän työhuoneeseen. Bilteman sytytystikuista taas kerran… Pöytä on vielä hiomatta ja käsittelemättä. Jotkut vetimetkin pitää laatikoihin laittaa. Kirjoituspöydän tuoli on ostettu Nukkekotikirppikseltä Annelta. Tuoleja on itse asiassa kaksi, sillä pitäähän sekä Iiriksellä että Antonilla olla omansa.

Kirjoituspöytä Bilteman sytytystikuista

Tänään tein olohuoneeseen pöydän. Siinä on vaihteeksi käytetty jäätelötikkuja ja lasia (jalat tosin ovat Bilteman sytytystikuista). Olen nyt vähän kahden vaiheilla, onko pöytä liian korkea. Mitä olette mieltä, pitäisikö lyhentää pöydän jalkoja?

Lasipöytä olohuoneeseen

Posted in Dollhouse class, Huonekalut, Nukkekotikirppikseltä, Nukkekotikurssi | 1 Comment

Jouluksi uuteen kotiin

Rakennusporukka oli tehnyt pitkää päivää ja lopulta selviytynyt urakasta jokseenkin määräajassa, mutta kunnon urakan tekivät myös Iiris ja Anton. Väsymys ei painanut jäsenissä, kun sai kantaa tavaroita uuteen kotiin ja alkaa valmistella joulua!

Joulukuusikin oli saatu. Anton olisi mieluusti hakenut kuusen torilta, mutta vanhana perhetuttuna klasimestari Karlsson piti velvollisuutenaan tuoda kuusen omasta pikku metsiköstään. Eihän tällaisesta huomaavaisuudesta voinut kieltäytyä! Ajokortittomana Karlsson joutui kuitenkin kuljettamaan kuusen pyörän takana, ja kun liukasta oli, niin tokihan hän pari kertaa kaatuikin. Lopulta kuusi saatiin Iiriksen ja Antonin uuteen olohuoneeseen, lähes yhtä priimana kuin Karlssonin metsiköstä lähtiessään.

Niin alettiin vähitellen laskeutua jouluun. Paljon oli talossa vielä puuhaa, mutta nyt oli aika rauhoittua. Jahka vuosi vaihtuu, alkaa nikkarointi jälleen.

Hyvää joulua!

Pääsiväthän ne katon kappaleetkin paikoilleen. Taaempi lape ruuvattiin pääty- ja väliseiniin, etummainen kiinnitettiin siihen pianosaranalla. Saranan kiinnitys 6 mm:n MDF-levyyn osoittautui yllättävän haasteelliseksi, kun lopputuloksen piti olla mahdollisimman siisti, mutta samalla luotettava ja pitkäikäinen (MDF:n hauraus on jo tullut havaituksi).

Etuseinän saranointitapa on vielä hiukan hakusessa, ovet pitäisi kiinnittää, jalkalistat puuttuvat. Suurin haaste on kuitenkin katon päällyste, ei niinkään materiaali vaan kiinnitystapa. Mutta eipä vielä kerrota, mitä siihen on suunniteltu!

Tässä vielä lopuksi jouluista kuvakirjaa Iiriksen ja Antonin puuhista.

Kiitokset kaikille blogia seuranneille ja kommentteja kirjoittaneille! Jäämme nyt joulutauolle; vuodenvaihteen jälkeen puuhat taas jatkuvat.

Kuusen koristelu meneillään

 

Hilla ja Kapu ovat jääneet kahdestaan olohuoneeseen...

 

Makuuhuoneessakin alkaa olla välttämättömin kalustus

 

Nallelaatikko pääsi ylätasanteelle

 

Eteinen

 

Talvi-illan hämyä

 

Viimeinkin joulupöydässä!

 

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta, toivottaa Iiris!

 

Posted in Askartelu, Dollhouse class, Nukkekotikurssi, Rakentaminen | 20 Comments

Kytköksiä

Asentajat suoriutuivat urakasta kiitettävän nopeasti. Iiris ei tiennyt, mitä Maisa oli heille sanonut, hän vain pani merkille heidän hiljaisuutensa, vakavat ilmeensä ja huomattavan ripeän liikkumisensa.

Maisa oli saanut tarkastuksen tehdyksi ja tuli Faabeliin vähäksi aikaa juttelemaan Iiriksen kanssa. He rupattelivat tovin rakennusprojektista, vanhoista ajoista ja siitä, mitä kumpikin oli puuhaillut koulun jälkeen.

Kun Maisa oli tekemässä lähtöä, Iiris tuli hetken mielijohteesta halanneeksi häntä. Maisa mykistyi ja karahti tulipunaiseksi. Saamatta sanaa suustaan hän tuijotti hetken kengänkärkiään ja poistui sitten liikkestä katse maahan painettuna.

Iiris jäi hölmistyneenä katsomaan ovea, josta Maisa oli juuri mennyt.

Vähän täyteen tuli

Naisten rupatellessa liikkeessä Anton kävi talon nurkalla ihmettelemässä asentajien aikaansaannoksia.

No johan on, totesi Anton

Alkoihan se heti näyttää paljon enemmän nukketalolta, vaikka tilapäisilläkin valaisimilla. Alla olevassa kuvassa näkyy selvästi LEDien “spottiefekti”.

Ja voi ihmettä...

 

Paljon oli vielä keskeneräistä, paljon tekemistä. Mutta puolitekoinenkin talo alkoi valojen ansiosta vaikuttaa jo huomattavasti enemmän kodilta. Siinä sitä sitten istuttiin ihan hiljaa lampun valossa, ja joulukin alkoi vähitellen hiipiä mieleen.

Koti sai valot

Posted in Askartelu, Dollhouse class, Nukkekotikurssi, Rakentaminen | 2 Comments

Johdot vedetty

Valaistuksen kytkimet ja paristo oli alun perin ajatus sijoittaa vinttiin. Vintistä tuli kuitenkin niin matala, ettei ajatusta voinut totetuttaa. Niinpä tarvittavat rasiat päätettiin sijoittaa takaseinään, mikä aiheutti hieman uutta mietintää johtojen vetämisessä.

Alakerran jahtojen reitti oli jo ratkennut; ne sijoitettiin yläkerran lattian takareunassa kulkevaan kouruun. Aika helppo vaihtoehto, vain portaikon aukko aiheutti vähän ylimääräistä puuhaa, eli johdot piti portaikon kohdalla kierrättää ulkokautta.

Yläkerran valojen johdot oli helppo sijoittaa vintin lattiaan jyrsittyyn uraan. Lopulta löytyi myös kohtuullisen siisti tapa viedä johdot alas, talon takakulmaan.

Johdot kulkevat vähän matkaa ulkona

Ulkopuolella kulkevat johdot peittyvät aikanaan valkoisen “laudan” alle, joka kiertää koko talon.

Johdot vietiin vintistä päätyseinään

Päätyseinän takareunaan jyrsittiin 4 mm:n ura johtoja varten. Sitten 10 mm:n pyöreä upotus päätyseinän sisäpuolelle n. puoleen väliin saakka, ja lopuksi 5 mm:n yhdysreikä seinän urasta upotukseen. Vintin lattian päällyste (vielä ratkaisematta) ja katto peittävät johdotuksen jokseenkin täysin.

Taloon menevät plusjohdot kytketään vastuksiin, miinusjohdot katkaisijoihin

Takaseinään tulee kaksi asennusrasiaa, toinen katkaisijoille, vastuksille ja riviliittimille (joilla syöttö haaroitetaan) ja toinen 9V paristolle.

Valaisinten tekeminen onkin sitten ihan oma lukunsa. Kunhan ensin saadaan sähköt perille asti, ehkä Iiris ja Anton tyytyvät viettämään joulunsa tilapäisilläkin valaisimilla.

 

Posted in Askartelu, Dollhouse class, Nukkekotikurssi, Rakentaminen | 1 Comment

Voi autuutta…

Antonhan se oli, loppujen lopuksi hieman etuajassa arvioituun nähden. Välttämättömimpien tervetuloseremonioiden ja kuulumisten jälkeen oli aika kipaista rakennustyömäälle. Vaikutti aika hyvältä; ehkä joulua päästäisiin sittenkin viettämään uuteen kotiin.

Vielä kun saataisiin sähköt taloon ja jonkinlaiset lamput kattoon… Maisa ja asentajat tulisivat huomenna.

Ehkä tästä huusholli tulee vielä jouluksi...

Posted in Askartelu | Leave a comment

Sillä välin Faabelissa…

Iiriksen stressi ei ottanut hellittääkseen, ja nyt siihen alkoi jo sekoittua pientä kiukkuakin.

Miksi kaikkien, jotka olivat talonrakennusprojektissa jollain tapaa mukana, piti olla joko Antonin tai tämän isän tuttuja? Tokihan tässä päästiin halvemmalla kuin avaimet käteen -periaatteella, mutta Iiristä kiukutti tunne siitä, että tuttuutta käytettiin hyväksi ja että tämä näkyi aikataulujen venymisenä.

Tunsihan Iiriskin muutamia, ja yhden tapaamista hän jopa odotti. Sähköistys oli ostettu Insinööritoimisto Pylvänäiseltä (jonka omisti Antonin luokkakaveri), mutta sähkötöiden valvojaksi oli tulossa Maisa, jonka Iiris muisti koulusta paria luokkaa ylempää.

Sähköinsinööri Maisa oli pelätty hahmo rakennustyömailla. Hänen pätevyyttään alalla kukaan ei asettanut kyseenalaiseksi, ja hän kykeni pitämään näsäviisaimmatkin asentajat kurissa ja nuhteessa.

Iiris vietti hetken kietoutuneena lämpimiin muistoihin kouluajoilta, sitten hän havahtui haaveilustaan ja vilkaisi ulos liikkeen ikkunasta. Hän näki tutun hahmon lähestyvän painava laukku olalla.


Posted in Askartelu | Leave a comment

Maata jalkojen alla

Laiva jäi taakse, Anton asteli satama-alueen porttia kohti katse tiukasti eteenpäin suunnattuna. Tullikamarin ovesta ilmestyi tuttu tullimies, jolle Anton nyökkäsi jäykän oloisesti. Tullimies vastasi tervehdykseen, vilkaisi Antonin painavan näköistä olkalaukkua, sitten hänen punakoita poskiaan ja lähti lopulta kävelemään laiturin suuntaan huomaamattoman pieni hymynkare huulillaan.

Olkalaukussa oli klasimestari Karlssonin palkka…


Posted in Askartelu | Leave a comment

Rakennussarjan tapiseerausta

Talon kokoaminen lähestyy. Maalaukset on tehty, ja tapettikin puuttuu vain parista seinästä.

Se ratkaisu, että nämä työvaiheet tehdään ennen talon pystyttämistä, tuntuu ainakin tässä vaiheessa onnistuneelta. Aidon tapetin kiinnitys jo koottuihin huoneisiin olisi ollut aika hankalaa, ihan riittävästi haastetta oli tapetin erikeeperöinnissä irralliseen levynpalaankin.

Täytyy toivoa, ettei nurkkiin jää rakoja, niitä ei tässä ratkaisussa tapetilla peitetä…

Rakennussarja

Aavistuksen verran vedellä ohennettu EriKeeper osoittautui sinänsä kelpo kiinnitysaineeksi. Ainakin tapetit pysyvät.

"Liisteriä" seinään

Posted in Askartelu, Dollhouse class, Nukkekotikurssi, Rakentaminen | Leave a comment

Pikkujoulutunnelmissa

Hyvää pikkujoulua!

Tänään oli nukkekotikerhon pikkujoulunyyttärit. Vaihtopakettiin pistelin kuvan Turun tuomiokirkosta ja sen edustalla olevasta joulukuusesta. Kirkko taitaa tässä olla ennen Turun paloa olleessa asussaan eli siinä on tuollainen matalampi torni. Kehykset tein 2 x 4 mm puulistasta ja maalasin punaiseksi akryylimaalilla. Kuva on osa ilmaismallista, jota en nyt tähän hätään löydä. Pakettini sai Pirjo-Riitta.

Turun tuomiokirkko

Itse sain Ninalta ihastuttavat virkatut tyynyt, pikkuruisen suloisen kukkakimpun ja jouluista kangasta. Kiitos Nina, olipa kiva paketti :)


Tässä vielä kuva toisesta nukkekotikokoisesta ristipistelystä. Kissataulu tulee Iiriksen ja Antonin kotiin ja sen malli on Felicity Pricen kirjasta Needlepoint 1/12 Scale. Tässä on petsatut kehykset.

Love me, love my cat

Posted in Ristipistot, Turun seudun nukkekotikerho | Leave a comment

Sitten sitä valaistusta…

Jokin sai siis päättämään, että tämä talo valaistaan LEDeillä eikä hehkulampuilla. Ehkä vain kokeilunhalu, ehkä toive paremmasta valotehosta ja vähäisemmästä kuumenemisesta tms. Yksi tämän päätöksen seurauksista on, että kaikki valaisimet saa todennäköisesti rakentaa alusta pitäen itse… Ei muuta kuin suunnittelemaan ja nysväämään.

Taloon tulee kuusi valopistettä, lisäksi valmius vielä neljälle. Käytämme rinnankytkentää, kullekin tulee oma etuvastus. Virtalähteenä toimii yksi 9V paristo. Kytkennässä on syytä muistaa mm., että LED on nimensä mukaisesti diodi, ts. johtaa virtaa vain yhteen suuntaan. Plussat ja miinukset siis oikein päin! (Liittimet ovat yleensä eri pituisia; + on pitempi.) Kannattaa myös muistaa, että etuvastus tulee aina + puolelle. Komponenttiliike toki opastaa sopivien vastusten valinnassa ottaen huomioon virtalähteen, valitun LEDin ja LEDien määrän.

Yksi LEDien hyvä puoli on, että niitä löytyy monen värisiä ja sävyisiä. Tämän talon LEDit ovat valkoisia, toivottavasti mahdollisimman lähellä päivänvaloa.

Valaisinten suunnitteluun vaikuttaa se, että LED on kohdevalo, sillä sen päässä on linssi. Toki kohdevaloakin voi nukketalossa tarvita, mutta yleisvalaisimissa on pakko miettiä, miten valon saa hajoamaan ilman suurempaa hävikkiä.

Näillä eväillä siis…

Ensimmäisiä kyhäelmiä...

Tästä saattaa tulla työhuoneen kattolamppu. Varjostimena on noin tuuman läpimittainen muffinivuoka, jonka pohja on vahvistettu ohuella pahvilla. LEDin liittimet on varovasti taivutettu 180 astetta, jolloin valo suuntautuu ylöspäin. Varjostimen pohjalla on valoa hajottamassa alumiinifolio. Kuvasta näkyy, että foliossa on toiselle liittimelle iso (ja ruma) reikä oikosulun välttämiseksi.

Prototyypin koekäyttö osoitti, että valo hajoaa tasaisesti ja että hävikki ei ole kohtuuton. Lopullisestihan tuo nähdään, (jos ja) kun lamppu on paikallaan. Nyt vain pitäisi vielä keksiä siisti ripustus, eli vaikka mehupillistä tehty varsi, jonka sisälle katosta tulevat johdot saa mukavasti piiloon. Vielä ei ole mistään löytynyt niitä vanhanaikaisia, ohuita pillejä. No, ehkä niitäkin joku myy!

Valaisinten suunnittelu ja väsääminen on hauskaa ja mielenkiintoista, vaikkakin aika haastavaa puuhaa. Iiriksen taloon on tulossa design-valaisimia.. :-)

 

Posted in Askartelu, Nukkekotikurssi, Rakentaminen | Leave a comment

Ihana postipäivä!

Kun Iiris perjantaina meni postilaatikolle, oli siellä todella mukavaa postia – uusi ristipistolehti ja kirje Antonilta. Iiris ei malttanut olla heti avaamatta kirjettä ja se oli pakko lukea ennen kuin hän pääsi sisälle kauppaan. Ihania uutisia! Antonin laiva on saatu kuntoon ja ovat lähteneet ensin kohti Antwerpeniä ja sitten Suomeen. Mitä todennäköisimmin Anton ehtii jouluksi kotiin <3

Onkohan mitään kivaa postia tänään?

Uusi Creation Point de Croix ja KIRJE ANTONILTA!

Anton on tulossa kotiin!

Nukkekotikurssi loppui ja saatiin kaikki palaset sahattua ja viistettyä. Nyt on menossa maalaukset ja tapiseeraukset ja sitten päästään kokoamaan taloa :) Minä toimin viimeisellä kurssikerralla lähinnä apulaisena eli hioin ikkuna-aukkoja. Mutta ehdin kuitenkin tehdä postilaatikon “Biltema-tikuista” ja balsasta. Kannen ja takaseinän välissä on kangasta toimittamassa saranan virkaa. Tuli ihan kiva laatikko, mutta jotain koristelua siihen on vielä keksittävä. Laatikko tullaan todennäköisesti kiinnittämään talon seinään.

Posted in Askartelu, Dollhouse class, Huonekalut, Nukkekotikurssi | 1 Comment