Elämää nukkekotikurssilla – tuleeko lattia?

Iiriksen ja Antonin kotiin päätettiin laittaa lattia tammilankuista… Bilteman äärettömän monikäyttöiset sytytystikut näyttivät NIIN tasamittaisilta, että niistä saattaisi saada ladotuksi lautalattian ilman suurempia rakoja. Sitten vain tammenvärinen petsi pintaan ja lopuksi lakka. Helppoa?

Ohensin EriKeeperiä hiukan siinä toivossa, että se olisi helpompi levittää telalla. Ensin ladoin lattiaan valikoidut tikut nurinperin höyläpenkille; tarkoitus oli levittää liima niille ensin ja latoa ne sitten pohjalevyn päälle. Metodi osoittautui vääräksi…

Liiman levitys alkaa

Kiirettä piti, liima alkoi kuivua uskomattoman nopeasti. Tikutkin alkoivat aika pian kaareutua niihin imeytyneen kosteuden vaikutuksesta. Loppupään tikuille piti levittää lisäliimaa levylle. Ehkä olisi ollut parempi levittää liima levylle suikale kerrallaan, latoa osa tikuista, sitten lisää liimaa jne. Ongelmana oli aika tai oikeastaan sen puute, liiman piti kuulemma päästä 20 minuutissa puristukseen… En vielä tiedä, mikä olisi ollut paras metodi. Ehkä se joskus valkenee.

Ottavatko tikut kiinni ja pysyvätkö ne? Alkavatko ne vääntyillä heti vai vasta petsin vaikutuksesta? Jänniä aikoja… Joka tapauksessa lattia pantiin puristukseen, mielenkiintoista nähdä, mitä löytyy, kun paketti avataan.

Tule tule hyvä lattia, älä tule huono...

 

The plan was to create a very grand-looking oak stave floor for Iiris’ and Anton’s house… The unbelievably versatile Biltema sticks are famous for their nice surface and even measures, so they were supposed to be a good choice for the job. Just glue them on the floor plate (a 10 mm MDF board) and give a nice finish with oak stain and semi-glossy lacquer! Nothing to it, surely? Well, the reality proved to be something quite different… Unfortunately, the glue (slightly diluted EriKeeper) dried much faster than it was possible to lay the sticks. In addition, the moisture from the glue began to distort the sticks. It took all too long to get the board under pressure, but, anyway, there it went, between two sturdy flakeboards, secured together with six clamps. Can hardly wait to open the package after a few days…

This entry was posted in Dollhouse class, Nukkekotikurssi. Bookmark the permalink.

2 Responses to Elämää nukkekotikurssilla – tuleeko lattia?

 1. Kirsi says:

  Onnea uudelle blogille! Minä olen tehnyt lattiat siten, että olen petsannut tai maalannut tikut ensin. Sitten laitan liimaa lattiaan osa kerrallaan (ehkä n. 5 riviä) ja liimaan tikut lattiaan. Kun kaikki tikut on ladottu paikoilleen, laitan painavia kirjoja päälle. Ei ole kupruillut…

  • timo says:

   Kiitos! :-)
   Liiman levitys ja tikkujen latominen pienemmissä erissä olisi voinut olla hyvä ratkaisu tässäkin tapauksessa. EriKeeperin pitää kuulemma päästä puristukseen aika nopeasti, joten olisi ehkä pitänyt latoa (ja panna puristukseen) ensin puolet lattiasta.
   Idea, että petsi ja lakka pannaan vasta valmiiseen lattiaan, perustui oletukseen, että lattia on pakko hioa ennen petsausta.
   Onpa jännä nähdä, mitä paketista ensi tiistaina kuoriutuu… :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Practice your math! :) / Harjoittele matikkaa! :) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.